[Бета] НАЛЕД: Обезбеђена помоћ за увођење ПОС терминала

Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) најавила је данас да би за највише пар месеци могла да почне примена пројекта Националне иницијативе за безготовинско плаћање, којом је поред осталог планирано да у наредне три године буде уведено до 25.000 ПОС терминала (уредјаја за безготовинско плаћање картицама) на продајним местима широм Србије, укључујући и софтверска решења за онлајн продавнице.


"Један од циљева пројекта је повећање прихватне инфраструктуре и зато је осмишљен ПОС Програм, за који ће моћи да се пријаве предузетници и МСП која желе да инсталирају ПОС терминал, они који желе да продају производе преко интернета за шта ће добити софтверско решење, као и државне и локалне институције", изјавио је тим лидер пројекта из ГИЗ-а у Србији Златко Миликић на конференцији за новинаре. Он је навео да је слоган Националне иницијативе је "Бољи начин", јер се сматра да су предности безготовинских плаћања наспрам готовине ефикасност, поузданост и практичност.

Како је истакнуто, циљ је да се малим трговцима помогне да прихватањем безготовинског плаћања унапреде пословање, а градјанима обезбеди могућност избора каако ће куповати или плаћати услуге. Указано је, да иако у Србији постоји близу 115.000 ПОС терминала, то је и даље 2,2 пута мање на милион становника у односу на просек ЕУ.


Пројекат је усмерен и на већу финансијску инклузију и градјана и привреде, односно њихово укључивање у финансијске токове, смањење сиве економије и бржи економскки развој Србије.
Миликић је и позвао све заинтересоване да посете сајт бољинацин.рс где је у току претпријава за ПОС програм путем кога је у овој години планирано да се опреми првих 4.000 продајних места, укључујући и онлајн продавнице.
Корисници програма могу да буду предузетници, микро и мала предузећа, као институције јавне управе, а оснвни услов је да у претходних годину дана нису прихватили безготовинска плаћања.

Програм обухвата бесплатну инсталацију ПОС терминала и субвенционисану трговачку накнаду током годину дана. Како су навели из НАЛЕД-а, истраживање спроведено у 33 земље је показало да смањивање вредности готовинских трансакција за само 10 одсто може да смањи обим сиве економије повезене са готовином и до 2,1 одсто, што би у случају Србије значило смањење сиве економијеза више од милијарду евра.


По истраживању НАЛЕД-а сваки други градјанин Србије користи неки вид безготовинских плаћања. Доминантну улогу и даље имају картице (73 одсто), док су најмање заступљена инстант плаћања (14 одсто). Безготовински најчешће плаћају технику, намештај и кућне апарате, а трећина испитаника би желела да се ова опција уведе и у фризерским и козметичким салонима, четвртина у јавним установама и петина у малим локалним продавницама. Они који плаћају безготовински, наводе да је кључни разлог то што не морају да носе готовину, лакше им је и брже да плате безготовински и зато што је мањи ризик од крађе или губитка новца. Оне које користе готовину, попусти у продавницима или пореске олакшице би мотивисале да плаћају безготовински.


Пројекат Националне иницијативе за безготовинско плаћање НАЛЕД спроводи заједно са Немачком организацијом за медјународну сарадњу (ГИЗ), компанијама Mastercard и Visa, под окриљем немачког Министарства за економску сарадњу и развој и у сарадњи с Министарсвом финанасија Србије.

Тагови:

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати